Osuuskunta Sange — Internet-asiantuntijatSalasana-ohjeet

Hyvä salasana

Hyvä salasana on mahdollisimman pitkä ja sisältää mahdollisimman paljon erilaisia merkkejä, joiden järjestys on mahdollisimman sattumanvarainen. Esimerkiksi salasana otto83 ei ole hyvä, koska se on lyhyt, siinä on ainoastaan pieniä kirjaimia. Lisäksi salasana ei ole kovin sattumanvarainen, koska kirjaimet muodostavat sanan/nimen ja numerot ovat ainoastaan salasanan lopussa, mikä on hyvin tyypillistä.

Hyviä salasanoja olisivat esimerkiksi:

Lataa sivu uudestaan jos haluat lisää esimerkkejä.

Salasanan vahvuuden testaus

Laske salasanan vahvuus syöttämällä salasana alla olevaan kenttään. Mitä pidempi ja monimutkaisempi salasana on, sitä vahvempi se on.

HUOM! Tämä sivu on vain opetuskäyttöön, ja vaikka salasana ei tallennu minnekään, ei tälle sivulle tule syöttää oikeasti käytettäviä salasanoja.


Vahvuus: kirjoita testisalasana oheiseen kenttään (0 tavua)
Pituus: 0
Merkkiavaruuden koko: 0
  • Salasanassa on pieniä kirjaimia.
  • Salasanassa on isoja kirjaimia.
  • Salasanassa on numeroita.
  • Salasanassa on tavanomaisia erikoismerkkejä.
  • Salasanassa on harvinaisempia erikoismerkkejä.
  • Salasanassa on hyvin harvinaisia erikoismerkkejä.

Todennäköisyys arvata testisalasana ensimmäisellä yrittämällä: 1/1 eli noin 1/21.

Salasanan turvallinen säilyttäminen

Käyttäjä on itse vastuussa siitä, että hänen salasanansa ei tule kenekään muun tietoon. Edes Sangen ylläpidon ei koskaan tarvitse tietää käyttäjän salasanaa.

Yleisesti ottaen salasanaa ei tule kirjoittaa ylös minnekään, jotta kukaan ei voisi anastaa sitä. Koska ihmisen muisti kuitenkin on rajallinen, voi joskus olla tarpeellista laittaa salasana jonnekin talteen. Silloin salasana kannattaa säilöä turvallisesti esimerkiksi lukitussa laatikossa tai kassakaapissa (jossa on muitakin tärkeitä papereita).

Salasanojen säilyttämiseen on myös ohjelmia, joiden periaate on, että yhdellä pääsalasanalla joka on helppo muistaa voidaan suojata kymmeniä muita salasanoja. Tässä on kuitenkin vaarana, että tuolla helposti muistettavalla salasanalla menetetään kerralla kaikki salasanat jotka ohjelmalla on talletettu. Windows-käyttäjille löytyy avoimeen lähdekoodiin perustuva KeePass. Linuxille ja Macille löytyy lukuisten omien ohjelmistojen lisäksi myös KeePassX.YhteystiedotSivukarttaPävitetyt sivut

Osuuskunta Sange • PL 197, 00131 Helsinki • info@sange.fi