Osuuskunta Sange — Internet-asiantuntijatTyöympäristöt

Käyttääkö organisaationne tietokoneita päivittäin? Tietotekninen työympäristö kannattaa toteuttaa kunnolla, sillä hyvä työympäristö kasvattaa huomattavasti tuottavuutta. Koska meillä on laaja kokemus erilaisista työympäristöistä, tiedämme minkälainen ratkaisu sopii asiakkaalle parhaiten. Yleensä suosimme Linuxia, sillä se on laadukas ja vapaasti asiakkaan tarpeisiin räätälöitävissä.

Palvelun kuvaus

Osuuskunta Sange tarjoaa Linux-koneiden ja -ympäristöjen asennus- ja käyttötukipalvelua pääkaupunkiseudulla sijaitseville yhteisöille ja yrityksille. Hinnoittelu sovitaan tapauskohtaisesti, mutta on kilpailukykyinen muiden yritysten asentamien vastaavien Windows-ympäristöjen kanssa.

Linux laadukkaampi mutta käyttöönotto vaatii asiantuntemusta

Linux-järjestelmien kehitys saavutti jo jonkin aikaa sitten sen pisteen, jossa Linux-järjestelmät ovat yhtä helppokäyttöisiä graafiseen käyttöympäristöön tottuneelle käyttäjälle kuin Windows-ympäristötkin - usein jopa selvästi helppokäyttöisempiä. Tavallisen rivikäyttäjän kannalta voi kuitenkin olla suuri kynnys lähteä tutkimaan Linux-ympäristöä ja siksi hän tyypillisesti jää käyttämään koneen mukana usein tulevaa Windows-ympäristöä, joka käytännössä tarjoaa vähäisemmät ominaisuudet ja palvelut. Tästä syystä Osuuskunta Sange tarjoaa Linuxin asennus- ja käyttötukipalvelua.

Tuote on erityisesti suunnattu niille, jotka haluavat keskisuuren käyttöympäristön (esimerkiksi pk-yrityksen sisäverkon toteutus). Tuote sopii yhtä lailla niille, jotka haluavat tutustua Linuxin käyttöön uutena mahdollisuutena, kuin niille, jotka haluavat korvata vanhoja palveluitaan Linux-ratkaisuilla. Käyttöympäristöt on myös mahdollista yhdistää Sangen muihin palvelupaketteihin, jolloin asiakkaan käyttöympäristön ja Sangen palvelimen yhteiskäytöllä voidaan esimerkiksi tehostaa sähköpostin hallintaa tai tiedostojen varmuuskopiointia.

Sangella on vankka kokemus Linux-järjestelmien käytöstä päivittäisessä työskentelyssä, sillä osuuskunnan jäsenet käyttävät omassa työskentelyssään melkein yksinomaan ilmaisia Unix-variantteja, joihin myös Linux lukeutuu.

Joustava ratkaisu asiakkaan tarpeisiin

Sange on asentanut yksittäisiä työasemia, joustavan yhteistyöskentelyn sallivia verkkoympäristöjä, paikallisia posti-, intranet-, osoitteenjakelu- yms. palvelimia sekä etäpääteympäristöjä, joissa kaikki työasemat ovat graafisia päätteitä yhteiskäytössä olevalle palvelimelle ja joissa ohjelmistopäivitykset ovat tavattoman nopeasti toteutettavissa.

Windows-ympäristöihin verrattuna suurimmat säästöt sekä laitteisto- että ylläpitokustannuksissa saavutetaan kun yritys ottaa käyttöön etäpääteympäristön, jossa työntekijät käyttävät ohjelmistopalvelinta etäpäätteeltä. Etäpäätteiden käynnistäminen ja käyttö on nopeaa, ne eivät vaadi tehokasta laitteistoa tai kovalevyä, eikä yksittäisiä etäpäätteitä tarvitse juurikaan ylläpitää. Vaikka etäpäätteitä olisi satoja riittää että uusi ohjelmisto asennetaan ohjelmistopalvelimeen ja se on heti käytettävissä kaikilta etäpäätteiltä.

Kaikkien näiden ympäristöjen suurena etuna vastaaviin Windows-ympäristöihin verrattuna on helppo käyttöympäristön yhtenäistäminen ja ylläpidettävyys, mikä takaa, että työskentelyään voi hoitaa samalla tavalla jokaiselta työasemalta. Linux-ympäristöille on tyypillistä, että erilaiset asetukset eivät ole kone- vaan käyttäjäkohtaisia.

Linuxin edut:

  • useimmat ohjelmat ovat täysin ilmaisia, ja niihin saa päivityksiä välittömästi, kun uusia versioita ilmestyy
  • turvallinen, vakaa, vähemmän kalliita häiriötilanteita - eikä yksittäisen ohjelman kaatuminen johda koko järjestelmän kaatumiseen
  • helposti muokattavissa yrityksen erityistarpeisiin sopivaksi
  • helppokäyttöinen työpöytäympäristö, joka tekee vain juuri sen, mitä käyttäjä käskee sen tekemään
  • järjestelmä käyttää tyypillisesti protokollia ja tiedostomuotoja, jotka ovat Internetin standardeja. Tämä parantaa nettityöskentelyn ja muiden järjestelmien kanssa yhteistyöskentelyn sujuvuutta.

Sangen asiakkailleen asennettaviksi suosittelemat ohjelmistot:

Tältä se näyttää:

  • Kuva 1: KDE-työpöytä ja Kword-kirjoitusohjelma
  • Kuva 2: Kmail-sähköposti ja Korganizer-ajanhallinta
  • Kuva 3: Helppo tiedostonsiirto Konquerorilla

Tapausesimerkkejä

Case: Rakennusliike V. Virkkunen Oy

Hyvinkäällä toimiva Rakennusliike V. Virkkunen Oy oli huolissaan toimistonsa tietoturvasta.

Toimiston verkko järjestettiin uudelleen siten, että toimiston Windows-koneilla ei ole lainkaan (edes fyysisesti) Internet-yhteyttä, vaan sähköpostin luku ja www-selailu tapahtuu ainoastaan siihen osoitetulta Linux-työasemalta. Linux-koneelta on kuitenkin yhteys toimiston sisäverkkoon, joten tarvittaessa esim. sähköpostin liitetiedostojen siirto Windows-koneille onnistuu helposti.

Linuxia voi pitää Windowsia huomattavasti turvallisempana vaihtoehtona verkkoympäristössä, sillä sille ei ole olemassa viruksia tai muita haittaohjelmia, sen verkkoon näkyvät palvelinohjelmat on helppo sulkea ja sen käyttöjärjestelmän automaattinen ohjelmistonpäivitys pystyy todellakin päivittämään jokaikisen asennetun ohjelman uusimpaan versioon.

Linux-koneen ylläpito tapahtuu Helsingistä käsin etäyhteydellä, jolloin pienet ongelmat voidaan ratkaista edullisesti ja nopeasti. Asiakkaalle toimitettiin myös dokumentaatio järjestelmänsä rakenteesta. Se takaa asiakkaan riippumattomuuden tukipalvelujen tarjoajasta - halutessaan asiakas voi vaihtaa toiseen tukipalvelujen tuottajaan edullisesti, sillä dokumentaation avulla uusi asiantuntija ymmärtää helposti asiakkaan järjestelmän rakenteen.

Samalla rakennusliike siirsi myös verkkosivunsa ja sähköpostin Sangen palvelimelle. Näin sähköpostille saatiin automaattinen Sangen ylläpitämä virus- ja roskapostisuodatus. Sähköpostin luku tapahtuu SSL-suojatun yhteyden kautta, jolloin tunnuksia ja salasanoja ei voi nuuskia. Rakennusliikkeelle, jolle PGP:n käyttö sähköpostin salaamiseen oli tuttua, asennettiin ja koulutettiin avoin vastaavuus, eli GPG-salausohjelma.

Rakennusliikkeen toimitusjohtaja Veikko Virkkunen on ollut tyytyväinen ratkaisuun ja myöhemmin ostanut Linux-asennuksen myös kotikoneelleen.

Aiheeseen liittyvät tiedustelut voit lähettää osoitteeseen: linux@sange.fiYhteystiedotSivukarttaPävitetyt sivut

Osuuskunta Sange • PL 197, 00131 Helsinki • info@sange.fi